Vanuit Boedapest gaan we naar het zuiden en steken we de grens over naar Servië. Dat gaat heel vlot. We doorkruizen het land van noord naar zuid langs Novi Sad, Belgrado en via Nis komen we aan bij de Bulgaarse grens. Daarna is het nog 60 km rijden om bij ons hotel in Sofia te komen.

Wat ons opvalt is dat Servië een stuk minder westers is dan Hongarije. De tankstations aan de snelwegen zien er keurig uit, de koffie is prima, maar zodra je de snelweg afgaat ga je 20 jaar terug in de tijd. Het oogt armoedig. Een oude man met versleten kleding en om z’n voeten nog wat restanten wat ooit schoenen zijn geweest.

We bestellen een pizzapunt in een kleine lokale bakker. De pizza kregen we koud, maar gelukkig heeft Walter met handen en voeten kunnen uitleggen dat we de pizza graag warm willen hebben.

De mensen waren vriendelijk, maar wel wat terughoudend. Nadat Fred z’n Servische nummerplaat heeft gescoord in het dorp gaan we weer terug naar de snelweg. De route in Servië was niet heel spannend, maar wel mooi. In het noorden is het vrij plat en vele velden met zonnebloemen, dat was een mooi gezicht. Verder naar het zuiden, dichtbij de grens van Bulgarije zien we iets meer berglandschap.

Bij de grens van Bulgarije staan we anderhalf uur te wachten. Een gezellig weerzien van veel reisgenoten en genoeg tijd voor een praatje met de lokale bevolking. Tussendoor is het een strijd wie het eerste de grens door is. Wij hadden helaas Fred in de auto, die bij de supermarkten ook altijd in verkeerde rijen staat.

Uiteindelijk waren we 21 uur in het hotel. Eigenlijk 20 uur, maar het is hier een uur later. Morgen weer verder! Vanaf nu zullen we merken dat we in compleet andere culturen zijn.